Nederlandse volkenkundige collectie

In deze collectie worden de diverse volkenkundige, ook wel etnografische, voorwerpen uit Nederlandse collecties bij elkaar gebracht. Lang niet alle collecties die hier verzameld zijn in Collectie Nederland zijn afkomstig van Nederlandse bodem. Ontstaan in de koloniale tijd, door kerkelijke missie en zending, uit puur wetenschappelijke of juist handelsinteresse zijn sinds de 19e eeuw verspreid over het land verzamelingen ontstaan die zich deels of specifiek specialiseerden in culturen van over de hele wereld. Een aantal van die musea was tot 2020 verenigd in de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN). De deelnemende musea werkten in dat verband onder meer samen aan een volkenkundige thesaurus, deelden een ethische commissie en een aankoopfonds, stemden het aankoopbeleid onderling af en hebben jarenlang hun objecten en foto’s als één Nederlandse volkenkundige collectie gepresenteerd op hun website.

Ook nadat dit samenwerkingsverband na museumfusies en -sluitingen werd opgeheven, bestaat de behoefte die volkenkundige collectie in zijn geheel te tonen. Het bredere kader van Collectie Nederland maakt het bovendien mogelijk ook ándere musea met (deel)collecties van volkenkundige objecten aan te laten sluiten.

 

"Sanghyang the secret of Pertiwi dance”, Made `Bayak' Muliana (Vervaardiging), 2017, Nationaal Museum van Wereldculturen


 

In deze Collectie Volkenkunde vinden we voorwerpen terug die hun herkomst vinden in vrijwel alle windstreken. We zien gebruiksvoorwerpen, kleding en sieraden, oude en hedendaagse kunst naast voorbeelden van hoe culturen tegen andere culturen aankijken in de vorm van beeldende kunst, waaronder veel fotografie.

De samenstelling van de collecties is deels gebaseerd op een gedeeld verleden met de landen van herkomst van die objecten. Niet zelden werden objecten verkregen in een context van koloniale overheersing of andere ongelijkwaardige verhoudingen. Er is niet van al deze objecten vrijwillig afstand gedaan toen ze verworven werden om (soms veel later) onderdeel te worden van een museumcollectie. Meerdere musea in Nederland ijveren zich er daarom voor de precieze herkomst van de objecten te achterhalen. Het bij elkaar brengen van voorwerpen op deze website kan daar hopelijk een hulpmiddel zijn.

 

Tu Kondre Uma (twee landen vrouw): rok van compleet koto ensemble, J. (Jürgen) Joval (Vervaardiging), 2018, Nationaal Museum van Wereldculturen

 

Feestkostuum, Inuit, Groenland- Oost (herkomst), Datering : 1925-1933, Collectie Museon, Inventarisnummer : 48188